Στελέχωση πληρωμάτων ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας του Ν. Θεσσαλονίκης

Στελέχωση πληρωμάτων ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας του Ν. Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 2585/20.12.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- κ. Υπουργό Απασχόλησης

Η έγκυρη και ασφαλής μεταφορά με ασθενοφόρα των ασθενών της περιφέρειας του Νομού Θεσσαλονίκης είναι εδώ και καιρό θέμα τύχης, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ των Κέντρων Υγείας. Στην περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης λειτουργούν εννιά Κέντρα Υγείας κανένα από τα οποία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο 100% των απαιτήσεων και των αναγκών των πολιτών.

Σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς για κάθε ασθενοφόρο που υπάρχει σε Κέντρο Υγείας χρειάζονται τουλάχιστον δύο άτομα ανά βάρδια. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται 10 άτομα για να μπορεί να καλύψει ένα ασθενοφόρο σωστά στελεχωμένο τις βάρδιές του.
Η υπάρχουσα κατάσταση, όμως, των Κέντρων Υγείας του Νομού Θεσσαλονίκης κάθε άλλο παρά αυτό μαρτυρά. Ενδεικτικά αναφέρω πως στα Κέντρα Υγείας Ζαγκλιβερίου, Θέρμης, Μηχανιώνας, και Σοχού τέσσερα με πέντε άτομα εργάζονται ως πλήρωμα ασθενοφόρου. Την ίδια στιγμή δύο περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης με συνεχή οικιστική ανάπτυξη η Θέρμη και η Νέα Μηχανιώνα αναγκάζονται να μοιράζονται το ίδιο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ανάλογα με τις εφημερίες των Κέντρων Υγείας. Σε περίπτωση δηλαδή που προκύψουν δύο επείγοντα περιστατικά ταυτόχρονα το ένα είναι καταδικασμένο, ενώ η τύχη του ασθενή που τελικά θα διακομισθεί εξαρτάται από την παρουσία ή όχι νοσηλευτικού προσωπικού ή τραυματιοφορέα στο ασθενοφόρο. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο στα Κέντρα Υγείας που τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι πεπαλαιωμένα, όπως το Κέντρο Υγείας της Χαλάστρας.
Παρά τη διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε προηγούμενη σχετική κατατεθείσα ερώτησή μου (Αρ. Πρωτ. 10318/3-5-06 «Ελλείψεις προσωπικού και ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας») για την πρόσληψη πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ η κατάσταση φαίνεται να παραμένει στάσιμη.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Για ποιους λόγους έχουν καθυστερήσει οι προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ για το Νομό Θεσσαλονίκης;
- Τι μέτρα προβλέπεται να πάρουν τα αρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση των ελλείψεων πληρωμάτων ασθενοφόρων;
- Προβλέπεται η αντικατάσταση των παλαιών προβληματικών ασθενοφόρων από τα Κέντρα Υγείας του Νομού μας;

Απαντήσεις Υπουργείων